Algemeen

Molen de Korenbloem Ospel
Zondag 18 aug 150 jr bestaan

Door Gilsing lokale media

De molen is uiteraard de gehele dag in werking en er wordt op iedere zolder uitleg gegeven over de werking. Ook is de molen winkel de gehele dag geopend en kan er o.a. de broodmix gekocht worden om zelf heerlijk brood te bakken. In de molen zijn diverse exposities van kunstenaars zoals; Ingrid en Wim van Rooy-van Santen, Annelies Evers, Riny Sieben en Jan van Riet. Dan zijn er nog tal van activiteiten rond de molen.
Bakken. Er is een (mobiele) bakoven aanwezig die met hout gestookt wordt. In deze oven zal er gebakken worden met meel dat op deze molen ambachtelijk gemalen, gebuild en gemengd is. Voor het publiek zijn er workshops broodbakken zodat men zelf kan ervaren hoe dit vroeger gebeurde.


Pizza bakker. Barteljo uit Nederweert is aanwezig met een mobiele pizza-oven. Hij geeft een demonstratie pizza bakken gemaakt van meel gemalen in de molen.
Pannenkoekenmeel (Pannenkoekenmix). Door de molenaar is in samenwerking met Pannenkoekenhuis de Dorpsherberg een speciaal meelmengsel ontwikkeld voor het bakken van de lekkerste pannenkoeken. Deze pannenkoeken worden op het festivalterrein gebakken en kunnen geproefd worden.
Koffie en wafels. Door de zangvereniging St Cecilia uit Ospel zal er op het feestterrein voor koffie met wafels gezorgd worden. Wafels gebakken van meel dat op de molen gemalen is.
Markt van streekproducten.
Bijenvolken en bijenhoning. Notenolie van molen de Windlust. Diervoeders en stroopmaker met appelstroop. Hazelnoten en blauwe bessen.
Maalkoppel. Door stationair motor aangedreven maalkoppel. Dit werd in het verleden gebruikt wanneer er te weinig wind was
Voorlichting.
In een tent zullen er stands zijn Molenstichting Limburg, Molenstichting Nederweert, Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en het Huis der Kunsten Limburg.
Expositie landbouwmachines. Op het evenemententerrein langs de molen zullen landbouwmachines die de boer vroeger gebruikte voor het zaaien en dorsen van granen tentoongesteld worden. Zo wordt het gehele proces van het graan bij de boer tot het malen op de molen in beeld gebracht. Verder is er nog klein landbouwmaterialen te bezichtigen wat de boer vroeger gebruikte op de boerderij en het land. Deze machines zijn nog compleet zoals ze vroeger gebruikt werden bij het telen van het graan en geheel gerestaureerd. De eigenaren vertellen zelf over het functioneren van deze machines en tevens het historisch verhaal van de boeren uit die tijd.
Smederij. Gedurende de dag zijn er enkele mobiele smederijen aanwezig die het “oude” ambacht van smeden met open vuur laten zien.
Historie. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de historie van de molen en aan het vak van molenaar. Ook zijn er boeken te koop die betrekking hebben op molens.
Muziek. Gedurende de gehele dag is er life muziek op het festivalterrein.
Springkussen. Voor de kinderen is er een springkussen aanwezig.
Adriaans molenbouw Weert laat het ambacht van molenbouwer zien.

 

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Z.g.a.n. Samsung smart Led tv UE40NU7190 11 mnd

  Z.g.a.n. Samsung smart Led tv UE40NU7190 11 mnd oud. Te Koop Z.g.a.n. Samsung Smart Led UE40NU7190 TV i.v.m. Aankoop grotere. Deze is nog geen jaar oud.Met nog 2 jaar garantie. Boekjes,rekening,afstandbediening en kabels zitten erbij. EN ER ZIT EEN MUURBEUGEL BIJ dus je kunt hem ophangen. Ophalen in Geleen LET OP ZITTEN GEEN VOETJES BIJ DIE BEN IK HELAAS KWIJT.Maar die zijn los te kopen voor 10,-. Lees meer
 • Headline 1

  Ford Sportwielen 205-55-16 91V

  Ford Sportwielen steek 5x108 et 52.5 naafgat 63.4 banden 205-55-16 91V continental sportcontact 2 profiel 2x 6,5 en 2x 4,5 mm inclusief bijbehorende wielmoeren . VASTE PRIJS !!! . internetbankieren mogelijk Lees meer
 • Headline 1

  Petje

  Gevonden in Montfort aan het Kasteel een Zwart ruiters petje Afhalen: Paardenbroek 9 6065CR montfort Lees meer
 • Headline 1

  Bankstel

  Complete zithoek 3 zits bank, 2 zits bank met relaxstand, Fauteuil met relaxstand. Zandkleur Gebruikt maar nog in goede staat. Lees meer
 • Headline 1

  ATAG inbouw combi hete lucht oven grill magnetron

  ATAG inbouw combi hete lucht oven grill magnetron in nieuwstaat, inbouwhoogte 45 cm,inbouwbreedte 55,5 cm en inbouwdiepte 56,5 cm Lees meer

Laatste reacties