Algemeen

HOMPESCH ZOMERFEEST

Door Gilsing lokale media

Vier de zomer tijdens ambachtelijke markt op 21 juli

Vier de zomer op zondag 21 juli tijdens de 1e editie van het Hompesche Zomerfeest bij de Hompesche Molen naast Stevensweert. De molenaars, boswachter, natuurgids en enkele ambachtelijke standhouders en de vrijwillige brandweer van Stevensweert ontvangen u graag tijdens hun verrassende presentaties op het terrein van de molen. Gastheer Natuurmonumenten organiseert het zomerfeest en nodigt iedereen, jong en oud(er), van harte uit voor deze gezellige activiteit tussen 11.00u tot 16.00u. Het wordt een verrassend zomer-avontuur met leuke, leerzame en gezellige activiteiten. Het Zomerfeest is gratis toegankelijk.

Van broodbakken tot grootste douche van Limburg
Beleef op zondag 21 juli tussen 11.00u en 16.00u een heerlijk verrassend zomeruitje bij de Hompesche Molen. De activiteit is gratis toegankelijk en biedt een breed programma voor iedereen. De molenaars zijn natuurlijk present, demonstreren met boeiende verhalen hun ambacht tussen malen van graan en bakken van meel in hun nieuwe mobiele bakoven. De imker en de fruitboer leggen het belang van de bloemetjes, de bijtjes en de natuur duidelijk tijdens hun uitleg over honing, fruit en vruchtensappen. Ook de vrijwillige brandweer van Stevensweert draagt haar steentje bij: zij tonen hun uitrusting en zullen vanaf 13.00u voor de jeugd o.a. bijzondere spuitwedstrijden in de Speelnatuur van OERRR organiseren. Spelende kinderen vol modder kunnen onder de grootste douchestraal van Limburg springen. Vuil worden mag!
De boswachter van Natuurmonumenten is present met de infostand en natuurgids Eef Schoffelen neemt u om 14.00u graag mee met een gebiedswandeling door de bloemenzee bij de Molenplas. Gelieve zich voor deze gratis gebiedswandeling alvast aan te melden via www.natuurmonumenten.nl/agenda

Primeur
Het Zomerfeest is een initiatief van het Molenaarsteam en zal voor de 1e keer georganiseerd worden. Het past geheel in het idee om de wandelende en fietsende bezoekers verder bekend te maken met de cultuurhistorie van dit indrukwekkende rijksmonument. Van oudsher komen hier allerlei ambachten samen. Zo was de 300 jaar oude molen een banmolen en dat betekende dat iedereen hier zijn graan moest laten malen. Daarmee was de molen onlosmakelijk verbonden met de omwonenden. Boeren, molenaars, imkers, touwslagers, wielmakers, slagers en nog vele andere ambachtslieden waren hier ooit dagelijks in de weer. De bezoeker zal verbaasd raken van de unieke demonstraties en verhalen. De molen viert mee: haar wieken zullen in de traditionele “Feeststand” staan.

|Doorsturen