Algemeen

PROFESSOR PETERS OVER ALZHEIMER


ZONDAG 4 MAART TORNA | CULTURA - CAFÉ
DOORBRAAK IN OORZAAK ALZHEIMER
door PROFESSOR PETER PETERS uit HUNSEL
Na een succesvol optreden in een eerder Torna | Cultura – café is de Maastrichtse universiteitshoogleraar Peter Peters uit Hunsel op zondag 4 maart a.s. wederom te gast bij Torna | Cultura.
Zijn team heeft met collega’s uit Duitsland een doorbraak weten te bereiken in het onderzoek naar de oorzaak van Alzheimer. Eiwitophopingen in de hersenen zijn mogelijk de oorzaak van deze ziekte. Demente mensen met de ziekte van Alzheimer hebben die eiwitophopingen in hun hersencellen.
Hoe die eiwitresten zijn gestapeld, laten onderzoekers uit het laboratorium van nanobioloog Prof. Peter Peters in samenwerking met collega’s uit Jülich, Düsseldorf en Hamburg zien. De gedetailleerde structuur ervan is vastgesteld met cryo-elektronenmicroscopie. Het onderzoekswerk is gepubliceerd in Science.
Peter Peters zal in Thorn op zijn bekende enthousiaste en begrijpelijke wijze de onderzoeksgegevens met mooie en duidelijke beelden voor het voetlicht brengen. Hij laat ook het recent Alzheimer werk zien van Prof. Sjors Scheres uit Cambridge, maar geboren in Stramproy.
De titel van zijn inleiding luidt: Hoe zijn in zieke hersenen de eiwitresten gestapeld, het nut en de schoonheid van nanobiologie voor gezondheid.

Hij zal ook laten zien hoe zijn onderzoek aan de Gekke koeienziekten, in samenwerking met de Nobelprijswinnaar Stanley Prusiner, een controversiële overeenkomst toont met de ziekte Alzheimer, Parkinson, Huntington en ALS.
Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Locatie: zaal-restaurant Aod Thoear.
Tijd: zondag 4 maart om 14.30 uur.
Voor het volledige programma zie: www.tornacultura.nl
|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

Laatste reacties