Nieuw boek met 'waargebeurde' verhalen uit het Jagershuis


In een tijd zonder radio, tv of internet waren verhalen belangrijk voor het vermaak van de mensen. Verhalen werden dan ook vaak herhaald en gingen soms een eigen leven leiden. Veel van deze verhalen te Swalmen en Boukoul zijn opgetekend door Giel Geraedts. Nu wordt er eindelijk een fraai boek van gemaakt door zijn zoon Wim Geraedts, geholpen door een redactiecommissie. Het boek heeft als titel: "De Soepsteen en andere 'waargebeurde verhalen uit het Jagershuis". Het is een uitgebreid boek met verschillende oude foto's en met tekeningen en het is geschreven in het Zjwaams én in het Nederlands. Zo krijgt de lezer twee boeken in een.

Aan de tafel van het Jagershuis bij Willem Douzen (1887-1978) werden veel van deze verhalen verteld. Ze gaan over de jeugdige jaren van Willem, waarin men veel ongein uithaalde om wat leven in de brouwerij te brengen. Ook zijn er verhalen van anderen opgenomen in het boek. De lezer krijgt zo een aardig beeld van leven in Swalmen en de Boukoul uit de periode van 1850 tot 1950. Een echt waar gebeurd evenement was in 1898, toen de autorally Parijs-Amsterdam ook over de Rijksweg door Swalmen ging. Verder zijn er ook een aantal streekverhalen over spoken, heksen en weerwolven opgenomen, naast ook een drietal sprookjes. Deze passen heel goed bij andere oude verhalen uit Limburg.

Het boek komt eind 2019 uit en wordt gezamenlijk door de MHVS en de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal uitgegeven. Tijdens de voorintekening kost het boek € 20,-; daarna € 25,-; exclusief eventuele verzendkosten. Voor meer gegevens en de voorintekening zie: www.mhvs.nl of www.maas-enswalmdal.nl; voor vragen kunt een mail sturen naar info@mhvs.nl.

|Doorsturen