Algemeen

Lindertmolen gastheer van Limburgse mulders


Limburg telt meer dan 110 molens. Daarvan zijn ruim de helft watermolens, vooral langs de beken in het zuiden. Er zijn 38 complete windmolens nog of weer in bedrijf. En daarnaast telt onze provincie een groot aantal molenrestanten en verdwenen water- en windmolens. Ons Landschap telt aldus een groot aantal industriële monumenten, waarop nog ten dele graan wordt gemalen. Aan de open molendagen in mei, september en oktober doen zo’n 60 molens mee. Dat wil zeggen dat die molens bediend worden door een of meerdere vrijwillige mulders, lid van het Nederlands Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Limburg. Een opleiding van 2 à 3 jaar is verplicht.

Vlak voor de zomervakantie zoekt het Gilde een molen uit, die een zogenaamde Familiedag voor de Limburgse mulders en hun verwanten organiseert. Dit jaar valt de eer te beurt aan de Sint Lindertmolen in Beegden; op zondag 23 juni tussen 13 en 17 uur. Bestuur en muldersteam bieden een kleinschalig programma. Naast uiteraard de bezichtiging van de standaardmolen uit 1790, de infopanelen in de ‘schuur’ en de gezellige uitwisseling tussen vakgenoten, zijn er twee aparte ‘acts”. Onze imker Antoon Visschedijk demonstreert de werking van een van zijn bijenvolken en vertelt verhalen uit zijn jarenlange ervaring. Het lokale duo ‘2CC’ (Herman Claessen en Wiel Caris) brengt gezellige meezingmuziek, afgewisseld met grapjes en anekdotes. Voor de kinderen zijn er spelen en voor jong en oud een molenquiz.

Het lijkt een besloten bijeenkomst voor Limburgse molenaars en hun familie. Maar wij nodigen met nadruk ‘molenvrienden’ uit die kennis willen maken met de collegialiteit tussen vakgenoten en het ambacht van vrijwillig molenaar. De drie mulders van de Sint Lindertmolen zullen met plezier een aspirant vrijwilliger in het aloude vak van de molenaar inwijden. Welkom dus. De molen ‘draait’ iedere woensdag- en zaterdagmiddag.
|Doorsturen