Maasgouw

Lezing "Vervolgd in Limburg" door Herman van Rens


Op maandag 30 september verzorgt de heer Herman van Rens in zaal Oad Thoear, Steegputstraat 2-4, een lezing over de Jodenvervolging in de provincie Limburg met als titel “VERVOLGD IN LIMBURG”. De lezing begint om 20.00 uur.
De lezing is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 2,00.
Over het onderwerp:
Vervolgd in Limburg
De Jodenvervolging in de provincie Limburg
Het grote verhaal van de Holocaust, de fabrieksmatige vernietiging van de Joden in het Derde Rijk, is algemeen bekend. De Holocaust verliep echter niet in heel Europa op dezelfde manier. Er blijken verschillen te bestaan in de manier waarop de Joden werden vervolgd, verschillen per land, per regio en zelfs per dorp of stad. Die verschillen zijn het gevolg van een verschillend beleid van de vervolgers, maar ook van een andere opstelling van de slachtoffers en de ‘toeschouwers’. Bestuderen van die verschillen leert ons veel over het gedrag van gewone mensen in een ongewone situatie.

In de lezing van 30 september in Thorn laat de inleider u in het kort kennismaken met de aard en omvang van de joodse gemeenschappen in Limburg. Daarna komt aan de orde op welke manier de joden uit de hele provincie werden gedeporteerd. Limburg was in het Derde Rijk geen eiland, maar er zijn toch duidelijke verschillen met de rest van Nederland. In Limburg wist een groter deel van de joden aan de vervolgers te ontkomen dan in de Randstad.
Herman van Rens (1946) is geboren in Horst-Hegelsom. Hij was dertig jaar huisarts in Beek. Na zijn pensioen studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met zijn vrouw Annelies van Rens-Wilms deed hij archiefonderzoek naar de vervolging van Joden en ‘zigeuners’ in Limburg. Op 22 maart 2013 promoveerde hij op een proefschrift over de joden- en zigeunervervolging in Limburg.
|Doorsturen