Algemeen

JEUGD & VRIJHEID


BLIEVE VERTÈLLE

Vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Daarom blijven wij de verhalen vertellen.

Thorn is op 25 september 1944 bevrijd en lag daarna midden in de frontlinie. De situatie was in die periode zo gevaarlijk, dat de burgerbevolking van Thorn alsnog moest evacueren.

Vanaf 22 september 2019 is er in het Gemeentemuseum Het land van Thorn een expositie over die bewogen tijd met als titel: Blieve Vertèlle.
Inwoners van Thorn, die toen de leeftijd hadden van de huidige leerlingen van de basisscholen, vertellen hun ervaringen van de oorlog.

De jeugd anno NU heeft de oorlog niet meegemaakt, maar zij heeft wel een uitgesproken mening over wat voor haar in 2019 vrijheid betekent. De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de verschillende scholen uit de onze regio in Nederland en België laten ons kennismaken met hun ‘Vrijheid’. Elke groep maakt een kunstwerk in de vorm van een schilderij, collage, sculptuur of een andere expressievorm. Alle kunstwerken krijgen een plek in het museum. Een deskundige jury kiest uit de inzendingen de drie beste werken. Hieraan is een prijs verbonden.

Donderdag 19 september zal om 14.00 uur in Aod Thoear de prijsuitreiking plaatsvinden. De drie winnaars worden tevens uitgenodigd bij de opening van de tentoonstelling “Blieve Vertèlle” op 22 september om 12.00 uur in het Gemeentemuseum Het land van Thorn.

De expositie BLIEVE VERTÈLLE is te zien vanaf 22 september 2019 t/m 10 mei 2020.
Gemeentemuseum Het land van Thorn
Wijngaard 14, Thorn
|Doorsturen